The Latest

U bent de trotse eigenaar van een al dan niet nieuwe wagen. Maar wat moet u doen om te mogen deelnemen aan het verkeer? Wat zijn de formaliteiten bij het afsluiten van een autoverzekering?

Als u een auto in het verkeer wilt brengen, is het hebben van een rijbewijs uiteraard een eerste vereiste.

Een ander essentieel document is het gelijkvormigheidsattest. Dit attest geeft u als koper van een wagen de garantie dat uw wagen perfect voldoet aan de nodige reglementeringen. Het wordt afgeleverd door de distributeur van het merk. Het attest blijft altijd bij het voertuig waarop het betrekking heeft, zelfs als het voertuig van eigenaar verandert.

Volgende stap bestaat erin een nummerplaat en het roze formulier of inschrijvingsbewijs aan te vragen bij de Dienst voor Inschrijving van de Voertuigen (DIV). Wilt u uw vroegere nummerplaat behouden, dan moet u binnen vier maanden na de verkoop van uw vroegere wagen, een inschrijvingsaanvraag doen. Bij uw aanvraag voegt u dan het oude inschrijvingsbewijs. Wenst u uw oude nummerplaat niet meer te gebruiken en evenmin een nieuw voertuig bij de DIV in te schrijven? In dat geval stuurt u alles terug naar de DIV.

Als uw wagen ouder dan vier jaar is, bent u verplicht hem jaarlijks te laten controleren. Er zijn echter bepaalde uitzonderingen op deze regel: is uw wagen na 31 december 2001 voor het eerst ingeschreven bij de DIV (ouderdom van auto max. 6 jaar) en maakt u structureel weinig kilometers (minder dan 100 000 km), dan is het keuringsbewijs voor 2 jaar geldig.
U ontvangt een uitnodiging voor controle en bepaalt zelf in welk keuringscentrum u de controle wilt laten uitvoeren. Enige vereiste is dat het binnen de voorziene termijn gebeurt. In het keuringsstation wordt uw wagen gecontroleerd op veiligheid en wordt gekeken of hij voldoet aan de milieunormen.

Koopt u een tweedehandsauto bij een particulier? In dat geval bent u wettelijk minder beschermd. Daartegenover staat dat de prijs vaak aantrekkelijker is dan bij een erkend garagist. In tegenstelling tot een nieuwe auto, moet een tweedehandsauto eerst langs de de keuring vooraleer u een inschrijvingsbewijs kunt aanvragen. Sinds 1 december 2006 is de verkoper van een tweedehands wagen in principe verplicht een Car-Pass aan de particuliere koper voor te leggen. Dit is een document waarin de kilometerhistoriek van de wagen is weergegeven. Dit document mag niet meer dan 2 maanden oud zijn. Ontvangt u geen Car-Pass, dan heeft u als koper het recht een ontbinding van de koopovereenkomst te eisen.

Controleer bovendien of de verkoper wel degelijk de eigenaar van de wagen is, of alle boorddocumenten voor handen zijn en of het chassisnummer overeenstemt met wat op de boorddocumenten is vermeld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>