The Latest

Verzekeringsmaatschappijen hanteren een aantal criteria die aanleiding geven tot kortingen en voordelen voor een autoverzekering:

  • Goede bestuurder: als u bijvoorbeeld 3 schadevrije jaren hebt, wordt uw voorbeeldig rijgedrag beloond met een korting van bijvoorbeeld 5%; 8 schadevrije jaren levert 10% korting op.
  • Vader of moeder: ouders worden verondersteld een meer verantwoorde rijstijl te hanteren, wat zich dus vertaalt in een premieverlaging.
  • Ambtenaren: ambtenaren krijgen bij sommige verzekeraars 5% korting op de waarborgen ‘diefstal’ en ‘volledige omnium’.
  • Senioren: zij vermijden immers spitsuren en maken minder kilometers.
  • Filerijder: wie in de file staat, rijdt sowieso met een lagere snelheid. Dat verkleint de kans op een ongeval. Zomaar in een file gaan staan, volstaat echter niet om van deze korting te genieten. Criterium is het terugkerend karakter van de verkeersdrukte. De postcodes van uw werk en van uw woonplaats, zijn een indicator om vast te stellen of u dagelijks in verkeerszones met een verzadiging van 75% rijdt (of beter: staat!). Er is dus toch één voordeel aan dagelijks in de file staan: het verlaagt uw autoverzekeringspremie.
  • Pendelaar: als pendelaar gebruikt u uw wagen minder (en loopt u minder risico een ongeval te veroorzaken). In dat geval kan u rekenen op de ‘mobiliteitspremie. Als u gebruikmaakt van het openbaar vervoer, moet u wel een abonnement kunnen voorleggen.
  • Eco-korting: stoot uw wagen niet meer dan 120 gram CO2 per km uit, dan krijgt u een korting van 10% (althans bij sommige verzekeraars).
  • Kilometerkorting: hoe minder kilometers u rijdt, hoe voordeliger uw jaarlijkse premie. Sommige verzekeraars hanteren 10.000 km als norm, andere leggen de grens bij 12.500 km. Wie minder kilometers rijdt, betaalt een lagere premie.
  • Combiverzekering: als u een auto én motor verzekert, kunt u genieten van een interessante combiverzekering. Met andere woorden, een gunstig groepstarief. Dat kan bijvoorbeeld inhouden dat u maar een bepaald percentage van de normale premie voor de motorverzekering hoeft te betalen.
  • Fidelity Award: als u vijf jaar lang geen ongeval hebt veroorzaakt, ontvangt u van sommige verzekeraars een ‘fidelity award’ of ‘joker’. Als u na die periode een ongeval hebt waarbij u wél ‘in fout’ bent, wordt uw bonus-malus niet verhoogd maar kunt u die award inzetten. Let wel: als u overstapt naar een andere verzekeraar, verliest u de joker en wordt uw bonus-malusgraad omgezet naar de werkelijke situatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>