FAQ – Autoverzekering: behoefteanalyse

Autoverzekering: behoefteanalyse

Autoverzekering : hoe moet ik mijn beslissing en keuze nemen?

Vooreerst moet je kiezen in functie van je behoefte. Die behoefte moet je dan ook kennen. Eens dat de behoeften zijn bepaald, kan je de verschillende behoeften vergelijken in functie van de waarborgen die ze u bieden (bijvoorbeeld, brand en diefstal risico, glasbreuk, inhoud en bijkomende waarbogen…).

Ook het bedrag van de premie is natuurlijk een element dat in de weegschaal zal worden gelegd. Maar , een verschil inpremie is dikwijls ook te wijten aan een verschil in waarborgen. De vergelijking van de tarieven van een autoverzekering moet dus ook worden aangevuld met de verschillen in waarborgen en vrijstellingen.

Autoverzekering : welke waarborgen kiezen voor een nieuwe wagen ?

Uw wagen is in dit geval nieuw en dus heeft uw wagen een belangrijke waarde. Het is dus aangeraden om een polis "alle risico's" of "omnium" te nemen zodat alle schade zal worden vergoed bij een ongeval. Kijk goed na hoe uw verzekeraar deze waarde bepaald bij een ongeval in de eerste jaren in uw autoverzekering. Sommige polissen gaan uit van een overeengekomen waarde die meestal lichtjes daalt in de tijd, andere polissen passen dan weer andere regels toe om de waarde van de wagen te laten dalen op basis van het gebruik.

Autoverzekering : moet ik een voertuig verzekeren waarvan de waarde laag is ?

In elke geval moet iedereen voor elk voertuig de minimum wettelijke "burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering" altijd onderschrijven. Het is logisch dat een nieuwe of recente wagen ook zal worden verzekerd tegen risico's als eigen schade, diefstal enz, terwijl een ouder voertuig daar minder voor in aanmerking komt. Dit is natuurlijk een persoonlijke appreciatie van de onderschrijver waar deze grens ligt tussen nieuw en oud. Het verschil in waarborgen zal zich natuurlijk ook vertalen in een verschil in de te betalen premie.

Autoverzekering : een voertuig is ingeschreven in België maar rijdt regelmatig in het buitenland

Bij de meeste contracten autoverzekering is er voorzien dat er een bepaalde periode in het buitenland kan worden gereden (in veel gevallen ligt deze periode op 3 maanden). Boven de 3 maanden, moet je een contract onderschrijven in het buitenland of zelfs het voertuig daar laten inschrijven.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>