FAQ – Autoverzekering: Bonus Malus

Autoverzekering: Bonus Malus

Autoverzekering: Wat is een Bonus Malus?

Iedere verzekeringsmaatschappij in België is vrij om zijn eigen Bonus Malus systeem te gebruiken. Toch kunnen we aantal gemeenschappelijke kenmerken opsommen. Een Bonus Malus systeem is een aanpassing van uw premie op basis van uw voorbije rijgedrag. Bij schadevrij rijden kunt u een premiekorting verkrijgen ( BONUS), bij ongeval ( aansprakelijk) kan u zich aan een toeslag verwachtten (MALUS).

Een Bonus Malus systeem zal altijd bestaan uit volgende elementen:

De graden. Deze duiden aan waar u zich op een bepaald moment bevindt in de schaal. Met elke graad komt een premieniveau overeen.

De intrede regels. Deze bepalen hoe u in de schaal ingepast wordt. Bvb op basis van een BM attest van een vorige verzekeraar of op basis van een aantal bewezen schadevrije jaren.

De overgangsregels. Deze bepalen hoe u in de loop van het contract van de ene graad naar de andere overgaat. vb 1: na een jaar schadevrij rijden: daling van 1 graad.

vb 2: bij ongeval: stijging met 4 graden.

Bij de keuze van een tarief, kan het ook van belang zijn om na te gaan hoe uw premie zou kunnen evolueren na enkele jaren. Zo zijn er maatschappijen met systemen die de premie zeer snel laten dalen bij schadevrij rijden of snel laten stijgen bij ongeval.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>