FAQ – Autoverzekering: technische controle

Autoverzekering: technische controle

Autoverzekering : welk risico loop ik als ik niet naar de technische controle ga ?

U stelt zich dan bloot aan belangrijke financiële boeten, en het intrekken van het inschrijvingsbewijs gedurende een week. Bij eventueel verkoop van uw voertuig zal u ook moeilijkheden ondervinden want u moet dit document dan ook kunnen voorleggen.

Autoverzekering : wat is een technische controle?

De technische controle gaat na of alle vitale functies van de wagen nog intakt zijn en goed werken. Een tweede controle binnen de 15 dagen is verplicht als er iets wordt opgemerkt dat men moet laten herstellen. Deze controle moet worden uitgevoerd door een erkend centrum binnen de 2 maanden voordat het voertuig 4 jaar in circulatie is geweest. Nadien is de controle jaarlijks.

Autoverzekering : wat is de duur van de geldigheid van de technische controle ?

In geval van verkoop van een voertuig dat meer dan 4 jaar oud is, mag de technische controle niet meer dan 6 maanden geleden zijn uitgevoerd.

Autoverzekering : moet ik bij naar de technische controle gaan als ik een wagen uit een collectie wens te verkopen ?

Oude collectiewagens zijn onderworpen aan een gedeeltelijke controle. Men controleert vooral de elementen die met veiligheid te maken hebben. Een speciaal certificaat zal worden overhandigd. Een specifiek inschrijvingsbewijs zal dan kunnen worden bekomen voor een dergelijke wagen. Sinds 01/01/1999 is een specifiek centrum voor de technische controle van oude wagens opgericht. Een specifieke plaat voor de wagen (plaat "O") zal na succelvolle controle worden overhandigd met het inschrijvingsbewijs.

Autoverzekering : moet ik mijn wagen presenteren aan de technische controle ingeval van verkoop van mijn voertuig?

Dit hoeft niet als uw wagen minder dan 4 jaar oud is. Elk voertuig moet zijn eerste tehnische controle laten uitvoeren binnen de 2 maanden voorafgaand aan de 4 de verjaardag van de inverkeersstelling van het voertuig. Vanaf het 4 de jaar zijn de technische controles jaarlijks verplicht.

Bij verkoop van een voertuig van meer dan 4 jaar oud, mag de laatste technische controle niet ouder zijn dan 6 maanden. De verkoper moet zorgen voor deze technische controle indien nodig en geeft het resultaat ervan aan de koper. Indien de verplichte herstellingen niet zijn uitgevoerd, kan de koper het inschrijvingsbewijs niet op zijn naam zetten.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>